Back to All Events

Lezing ICOMOS - De beleving van koloniaal erfgoed op Banda

  • DutchCulture 474 Herengracht Amsterdam, NH, 1017 CA Netherlands (map)

In het midden van de uitgestrekte Bandazee ligt een eilandengroep die een cruciale rol speelde in de Nederlandse welvaart en geschiedenis: de Banda-eilanden. Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide en daarmee voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) van onbeschrijfelijke waarde. Het is niet voor niets dat één van de zwaarst bevochten eilanden, Pulau Run, samen met Suriname deel uitmaakte van de historische ruil voor Manhattan. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en in het fysieke landschap. Overal vind je de sporen van een gedeeld verleden: in de oude gebouwen zoals forten, perkeniers-woningen, de kerk; in rituele dansen en vertellingen; en zelfs in de lokale taal. Maar als we in Nederland over de eilanden lezen of spreken gaat het vrijwel altijd over het verleden; je zou bijna vergeten dat er vandaag de dag ook gewoon mensen leven.

Reden voor documentair fotograaf Isabelle Boon om de Banda-eilanden in het heden te plaatsen. Aan de hand van persoonlijke verhalen van een aantal eilandbewoners krijgen we een beeld van hoe het is om op gedeeld erfgoed op te groeien en hoe de jonge generatie naar de toekomst kijkt. Door de eilanden een hedendaags en menselijk gezicht te geven, biedt ze een alternatief voor een eenzijdig imago van historisch paradijs. Begin 2019 verschijnt haar fotoboek en zal het resultaat van het project ook als virtual reality installatie beschikbaar zijn, zodat iedereen via 360-graden-video de eilanden zelf van dichtbij kan ervaren.

Historicus Lara Nuberg zal vertellen over haar ervaringen op de Banda-eilanden met betrekking tot het koloniale erfgoed en de manier waarop de eilandbewoners hiermee omgaan. Het viel haar op dat verhalen over de koloniale tijd op Banda zeker nog leven en de forten, woningen, kerken en begraafplaatsen hier nog steeds tastbare herinneringen zijn aan een gruwelijk verleden.

Na twee korte presentaties van beide sprekers, zullen ze met elkaar en het publiek in gesprek treden over hun verschillende ervaringen op Banda.

---

Lara Nuberg (1990) is historicus en werkt aan een roman over haar Indische familiegeschiedenis. Over haar onderzoeksproces houdt ze een blog bij, gewooneenindischmeisje.nl. In het voorjaar van 2018 reisde ze tweeënhalve maand door Indonesië, op zoek naar sporen van de Nederlandse aanwezigheid in de voormalige kolonie. Tijdens de reis raakte ze geïntrigeerd door de vraag wat het
koloniaal verleden betekent voor haarzelf, als derde generatie Indo, maar ook voor mensen in Indonesië nu.

Documentair fotograaf Isabelle Boon (1972) wil de positieve kracht en bijzonderheid van mensen zichtbaar maken. Vooral de mensen die niet snel gezien worden. Hoe we leven, werken en ons hechten is een rode draad in haar werk. Daarin uit zich de essentie van menselijkheid. Haar kracht ligt in het maken van documentaireseries waarbij mensen altijd het hoofdonderwerp zijn. Ook als er geen personen in beeld zijn, dan zijn er sporen die menselijke aanwezigheid verraden. Voor iedere serie neemt zij de tijd om tot een verhaal te komen, en besteedt zij ruim aandacht aan de relatie met de mensen op de foto’s. Direct en persoonlijk contact met de geportretteerden is een belangrijk onderdeel van haar werkwijze.

----

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.
Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.
De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl