Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee? Over dekolonisatie & herinnering
Nov
25
1:30 PM13:30

Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee? Over dekolonisatie & herinnering

Met Kester Freriks, Joss Wibisono Ricci Scheldwacht, Lara Nuberg, Remco Raben en Stephanie Welvaart.
Moderator Wim Manuhutu

Wat verstaan we nu precies onder dekolonisatie? Kunnen positieve herinneringen aan de koloniale tijd en kritische reflectie op het koloniale systeem samengaan? Hoeveel invloed heeft het koloniale verleden nog op ons denken? 

Kom ook naar de slotbijeenkomst van Gepeperd Verleden en praat mee! Meld je snel aan, er is beperkt plek!
https://www.indischherinneringscentrum.nl/agenda/gepeperd-verleden-5-dekolonisatie

PROGRAMMA
13.30 - 14.00. Ontvangst en registratie
14.00 - 16.30. Programma
16.30 - 17.30. Borrel (inclusief)

View Event →
Wij herdenken - Elke generatie zijn eigen verhaal
Nov
3
11:30 AM11:30

Wij herdenken - Elke generatie zijn eigen verhaal

Op welke manier herdenken klein- en achterkleinkinderen van verzetsstrijders, van Indische en Joodse Nederlanders het verleden? Tijdens de conferentie ‘Wij Herdenken - Elke generatie zijn verhaal’ vertellen jongeren op creatieve wijze over hun verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog. Op de conferentie is er ook ruimte voor bezinning. Waarom gaan jongeren op zoek naar het verleden? Hoe willen jongeren herdenken? Waar hebben zij behoefte aan?

Met:
Hein Hoffmann - Programmamaker bij NTR en regisseur van 13 in de Oorlog
Susan Hogervorst - Historicus gespecialiseerd in herdenken en herinneren
Robin Block - Tekstschrijver, muzikant en performer
M. - Spokenword artiest
Nationale Jongerenherdenking - Organiseerde de eerste herdenking voor en door jongeren
Hidde Smedinga - Pianist
Lara Nuberg - Tekstschrijver en blogger Gewoon een Indisch meisje
Berend Katz - Ontwerper, kunstenaar en fotograaf
Zsara Grünfeld - Kunstenaar en fotograaf
Smita James - Spokenword artiest

Door?
De bijeenkomst wordt georganiseerd door een groep jongeren die elkaar ontmoet hebben via het Netwerk 1WO2. Hierin werken koepelorganisaties van oorlogsgetroffenen samen: Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers, Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg, het Indisch Platform en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Zij worden ondersteund door Stichting Pelita en Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.

Belangrijke vraag vanuit de organisatie:
Bent u zelf boven de 35? Dan hopen wij dat u in ieder geval één tiener of twintiger mee zult nemen. Trommel uw (klein)kinderen, buren, neefjes of nichtjes op!

Entree is gratis.
Aanmelden kan via: www.facebook.com/wijherdenken

View Event →
Medan-reünie: over tastbare herinneringen
Oct
13
11:00 AM11:00

Medan-reünie: over tastbare herinneringen

Op zaterdag 13 oktober 2018 vindt in Arnhem in de Kumpulan van Bronbeek de jaarlijkse Medan-reünie plaats. De bijeenkomst staat dit jaar in het teken van tastbare herinneringen.

Heb jij roots in Medan of Oost-Sumatra? En ben je geïnteresseerd in de Indische familiegeschiedenis? Meld je dan aan bij mevrouw Blomme: mblomme@zeelandnet.nl
Kosten: 27 euro incl. rijsttafel.

Sprekers zijn:
Simone Berger (1966) auteur van ‘Istori Kita Jouw Familiegeschiedenis’. Simone verzorgt interactieve lezingen en workshops om de herinneringen aan Nederlands-Indië levend te houden. En hoe door meer kennis en begrip de volgende generaties zich meer bewust zijn van deze erfenis. Binnenkort verschijnt haar tweede boek in samenwerking met auteur en fotograaf Armando Ello over het Indisch & Moluks Cultureel Erfgoed. Op 13 oktober is haar thema ‘Tastbare herinneringen koesteren’. 


Lara Nuberg (1990) is historicus en werkt aan een roman over haar Indische familiegeschiedenis. Over haar onderzoeksproces en zoektocht naar de betekenis van het koloniaal verleden in Indonesië houdt ze een blog bij: gewooneenindischmeisje.nl. Van april t/m juni 2018 reisde Lara bijna drie maanden door Indonesië, waarvan ze twee weken verbleef op Noord-Sumatra. Ze bezocht in Medan de plekken waar haar oma heeft gewoond en reisde via het Tobameer naar Sibolga, waar ze verre familie terugvond. Hierover zal ze, in woord en in beeld, meer vertellen op 13 oktober. 

View Event →
Lezing ICOMOS - De beleving van koloniaal erfgoed op Banda
Sep
12
6:30 PM18:30

Lezing ICOMOS - De beleving van koloniaal erfgoed op Banda

In het midden van de uitgestrekte Bandazee ligt een eilandengroep die een cruciale rol speelde in de Nederlandse welvaart en geschiedenis: de Banda-eilanden. Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide en daarmee voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) van onbeschrijfelijke waarde. Het is niet voor niets dat één van de zwaarst bevochten eilanden, Pulau Run, samen met Suriname deel uitmaakte van de historische ruil voor Manhattan. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en in het fysieke landschap. Overal vind je de sporen van een gedeeld verleden: in de oude gebouwen zoals forten, perkeniers-woningen, de kerk; in rituele dansen en vertellingen; en zelfs in de lokale taal. Maar als we in Nederland over de eilanden lezen of spreken gaat het vrijwel altijd over het verleden; je zou bijna vergeten dat er vandaag de dag ook gewoon mensen leven.

Reden voor documentair fotograaf Isabelle Boon om de Banda-eilanden in het heden te plaatsen. Aan de hand van persoonlijke verhalen van een aantal eilandbewoners krijgen we een beeld van hoe het is om op gedeeld erfgoed op te groeien en hoe de jonge generatie naar de toekomst kijkt. Door de eilanden een hedendaags en menselijk gezicht te geven, biedt ze een alternatief voor een eenzijdig imago van historisch paradijs. Begin 2019 verschijnt haar fotoboek en zal het resultaat van het project ook als virtual reality installatie beschikbaar zijn, zodat iedereen via 360-graden-video de eilanden zelf van dichtbij kan ervaren.

Historicus Lara Nuberg zal vertellen over haar ervaringen op de Banda-eilanden met betrekking tot het koloniale erfgoed en de manier waarop de eilandbewoners hiermee omgaan. Het viel haar op dat verhalen over de koloniale tijd op Banda zeker nog leven en de forten, woningen, kerken en begraafplaatsen hier nog steeds tastbare herinneringen zijn aan een gruwelijk verleden.

Na twee korte presentaties van beide sprekers, zullen ze met elkaar en het publiek in gesprek treden over hun verschillende ervaringen op Banda.

---

Lara Nuberg (1990) is historicus en werkt aan een roman over haar Indische familiegeschiedenis. Over haar onderzoeksproces houdt ze een blog bij, gewooneenindischmeisje.nl. In het voorjaar van 2018 reisde ze tweeënhalve maand door Indonesië, op zoek naar sporen van de Nederlandse aanwezigheid in de voormalige kolonie. Tijdens de reis raakte ze geïntrigeerd door de vraag wat het
koloniaal verleden betekent voor haarzelf, als derde generatie Indo, maar ook voor mensen in Indonesië nu.

Documentair fotograaf Isabelle Boon (1972) wil de positieve kracht en bijzonderheid van mensen zichtbaar maken. Vooral de mensen die niet snel gezien worden. Hoe we leven, werken en ons hechten is een rode draad in haar werk. Daarin uit zich de essentie van menselijkheid. Haar kracht ligt in het maken van documentaireseries waarbij mensen altijd het hoofdonderwerp zijn. Ook als er geen personen in beeld zijn, dan zijn er sporen die menselijke aanwezigheid verraden. Voor iedere serie neemt zij de tijd om tot een verhaal te komen, en besteedt zij ruim aandacht aan de relatie met de mensen op de foto’s. Direct en persoonlijk contact met de geportretteerden is een belangrijk onderdeel van haar werkwijze.

----

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.
Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.
De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl

View Event →