Talkshow Cinema Indonesia
Aug
17
5:00 PM17:00

Talkshow Cinema Indonesia

The past in/and the present: representations of Dutch colonial rule and resistance in Indonesian and Dutch media and culture 

De gezamenlijke geschiedenis van Indonesië en Nederland gaat 350 jaar terug – een gecompliceerde geschiedenis die bepaald werd door koloniale overheersing en het felle verzet daartegen. En het verhaal is nog niet af; ook nu nog wordt de geschiedenis beschreven én herschreven, zowel door Indonesische als Nederlandse filmmakers, schrijvers, journalisten en academici. Sommige aspecten ervan liggen heel gevoelig, zijn omstreden, zijn ronduit pijnlijk – dat geldt voor beide landen. Het is dus interessant om de wijze waarop Indonesische en Nederlandse verhalenvertellers dit gedeelde verleden verbeelden onder de loep te nemen, en om te zien welke sociale, culturele en politieke gevolgen dit nu nog heeft in beide landen.

Dit onderwerp zal worden besproken door onder anderen de Indonesische regisseur Nia Dinata (Ca-bau-kan), de Nederlandse filmproducent Sander Verdonk (De Oost) en de aan de UvA verbonden mediawetenschapper Arnoud Arps. De presentatie is in handen van schrijver/journalist Lara Nuberg (www.gewooneenindischmeisje.nl) en schrijver/mediawetenschapper Reza Kartosen-Wong (Het Parool en UvA).

Deze talkshow is tot stand gekomen in samenwerking met Het Indisch Herinneringscentrum (IHC).

De toegang is gratis, maar je hebt wel een kaartje nodig (€0-ticket), te krijgen via de oranje button op deze website: https://worldcinemaamsterdam.nl/nl/films/304/talk-show-cinema-indonesia

View Event →
Bevrijdingbijeenkomst & Vrijheidsdialoog
Aug
16
5:00 PM17:00

Bevrijdingbijeenkomst & Vrijheidsdialoog

Op 16 augustus organiseert Nusantara Amsterdam in het Verzetsmuseum een Vrijheidsdialoog met als thema’s vrijheid en verzet. Centraal staat de vraag wat vrijheid betekent in de context van de voormalige kolonies.

John Schuster zal op de bijeenkomst spreken over de vereniging Ons Suriname, die na de Tweede Wereldoorlog streefde voor de onafhankelijkheid van Suriname. Liem Soei Liong neemt ons mee in de geschiedenis van Perhimpunan Indonesia in Nederland en hun rol in het verzet tijdens WO II en vervolgens in het verkrijgen van de Indonesische onafhankelijkheid.

Na de twee lezingen volgt een panel met oa Yomi Hitijahubessy, verbonden aan Zwart onder Oranje en Stephanie Welvaart, verbonden aan het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands-Indië. De avond wordt afgesloten met een fragment uit de voorstelling Hello Bandung en een hapje en een drankje.

Wil je erbij zijn? Meld je dan voor 12 augustus aan via: nusantara.amsterdam@gmail.com, per telefoon of per sms, t.a.v. Hanoch Nahumury, via: 06 20 12 37 33.

View Event →
Kranslegging Herdenking Amstelveen
Aug
14
7:00 PM19:00

Kranslegging Herdenking Amstelveen

Op 14 augustus mag ik samen met acteur Francois Pical een krans leggen namens Nusantara Amsterdam en de derde generatie voor álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië, ongeacht kleur of afkomst.

Ik sta hierbij nadrukkelijk óók stil bij de periode van de Indonesische revolutie en de koloniale oorlog die Nederland in navolging van de Indonesische onafhankelijkheidsverklaring startte. In deze vijf jaar na 1945 lieten enkele duizenden Nederlands gezinden en zo’n honderdduizend Indonesiers het leven. Ik herdenk, opdat we onderdrukking herkennen en leren van de geschiedenis.

Ben je erbij? De herdenking start om 19.15. Voor meer info: https://indieherdenkingamstelveen.nl/programma/index.html

View Event →
Debat: afschaffing Slavernij
Jul
28
1:00 PM13:00

Debat: afschaffing Slavernij

Een leeg velletje papier heeft nog niet veel waarde, maar een beetje inkt kan daar al snel verandering in brengen! In het Nationaal Archief is nu de tentoonstelling Topstukken in Perspectief. Met onder andere de documenten waarin de afschaffing van de slavernij, de onafhankelijkheid van Indonesië en de onafhankelijkheid van Suriname werden vastgesteld.

Op 28 juli ga ik als moderator in gesprek met Reggie Baay,  Onias Landveld, Yomi Hitijahubessy en Simone Zeefuik over de betekenis van dit soort documenten voor ons collectief bewustzijn. Is met het ondertekenen van een velletje een taak volbracht? Of rest ons een erfenis die niet direct valt af te lossen met het zetten van een handtekening?

Entree: €12,50
Aanmelden via events@nationaalarchief.nl

View Event →
Colonial Legacies Today: Indonesia and the Netherlands
May
18
10:00 AM10:00

Colonial Legacies Today: Indonesia and the Netherlands

  • International Institute for Research and Education (map)
  • Google Calendar ICS

This seminar will bring together two themes. One is colonialism in the Netherlands Indies as a form of racism, leaving ideological and mental legacies in the Netherlands and how those legacies can be identified, critiqued and overcome. The second is a critique of colonial policies and their impact on conditions in Indonesia until today. How are labor, agrarian, human rights and women's movements working to overcome those conditions? How can international collaboration on these issues be advanced?

During this seminar I will give a short presentation on the legacy and influence of colonial thought on the research project Ind ‘45-’50 by NIOD, KITVL & NIMH.

For more info and tickets: https://www.facebook.com/events/2652141958136364/

View Event →
8e Indiëlezing - Migratie & aanpassen
Mar
9
2:00 PM14:00

8e Indiëlezing - Migratie & aanpassen

Op zaterdag 9 maart vindt de Indiëlezing plaats: een initiatief van Stichting 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost en georganiseerd in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum. De lezing wordt gefaciliteerd door de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Het thema dit jaar is ‘Migratie & aanpassen’. Prof. Dr. Leo Lucassen, (Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tevens auteur van o.a. Vijf Eeuwen Migratie) schetst in zijn lezing een wetenschappelijke analyse t.a.v. de post-koloniale Indische migratiegeschiedenis en het integratie- en assimilatieproces in Nederland. Na Leo volgt spreker Siem Boon, heel haar leven werkzaam bij de Tong Tong Fair in Den Haag en sinds 2017 directeur. Zij initieerde het theater voor gesproken woord en de boekenkrant Indisch Anders. In het verleden was zij bestuurslid van het Indisch Wetenschappelijk Instituut. Hoe heeft zij de zg succesvolle integratie als 2e generatie persoonlijk ervaren? Tot slot deelt historica en blogger van Gewoon een Indisch Meisje, Lara Mariette Nuberg vanuit haar perspectief als 3e generatie Indische Nederlander, haar ervaring met publiek. Er is ruimte voor vragen uit publiek. 

Toegang is gratis: reserveren is wel verplicht!
Aanmeldingslink: www.indischherinneringscentrum.nl/aanmeldformulier-indielez…

View Event →
Mar
2
to May 6

Tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië - Het Nutshuis, Den Haag

Foto: Eric Kampherbeek

Foto: Eric Kampherbeek

De erfenis van de kolonie is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar – in Nederland, in Indonesië en in alle verhalen uit de tentoonstelling Indo, Indië, Indonesië: Door de ogen van generatie NU.

In het jaar 1808 legden dwangarbeiders onder het gezag van gouverneur-generaal Herman Willem Daendels de Grote Postweg aan. Ruim tweehonderd jaar later maakte Eric Kampherbeek een fietstocht over de beroemde koloniale weg die Oost- en West-Java met elkaar verbindt. Terwijl de fotograaf het dagelijks leven langs de route vastlegde, ontdekte hij hoezeer het koloniale verleden doorklinkt in de huidige Indonesische samenleving. Zijn bevindingen noteerde hij in brieven die hij richtte aan zijn overleden oma. Als Indische Nederlander kwam zij na de onafhankelijkheid naar Nederland.

Waarom heeft Nederland niet veel eerder een helpende hand uitgestoken? De rechtszaak van de ‘weduwen van Rawagede’ roept deze vraag onmiddellijk op. Op 9 december 1947 executeerden Nederlandse militairen 431 mannen in het dorpje Rawagede op West-Java. Nederland hulde zich vervolgens decennialang in stilzwijgen. Tot 2009, toen een aantal inmiddels hoogbejaarde weduwen de Nederlandse Staat aanklaagden. Fotograaf Suzanne Liem portretteerde de procederende vrouwen, die hun zaak wonnen en ook weduwen uit Sulawesi de kracht gaven om hun recht te zoeken.

Voor veel Indonesiërs leeft het koloniale verleden niet alleen zichtbaar door, maar ook onzichtbaar. Naar hun overtuiging houden de geesten van Nederlanders zich schuil in de ruïnes van koloniale gebouwen. De bezetters, die meerdere generaties een sterk minderwaardigheidsgevoel gaven, blijven op die manier aanwezig in land en leven van de Indonesiër. Het in Jakarta wonende kunstenaarsechtpaar Irwan Ahmett en Tita Salina vond de ultieme belichaming van de kracht van het onzichtbare in een beroemde Indonesische filmactrice: Suzzanna van Osch (1942 – 2008). In een installatie met hologrammen en videomateriaal spreekt de ‘Queen of horror’ tot ons.

Lara Nuberg, bekend van haar blog Gewoon een Indisch meisje, bleef voor haar project in en rond Den Haag. De verhalen die de schrijver en podcastmaker verzamelde voeren echter veel verder. Haar audioinstallatie Het Rood-Wit-Blauwe Huisje bevat vijf korte verhalen die soms grappig, soms ontroerend, met een knipoog of juist serieus reflecteren op het Indisch zijn in Nederland. Onder de geïnterviewden zijn Indische Nederlanders van de eerste, tweede en derde generatie. Zij vertellen openhartig over thema’s als heimwee en nostalgie binnen Indische families en de omgang met een complexe culturele identiteit.

Culturele identiteit vormt tevens het hoofdthema van een uitgebreid live programma. In samenwerking met o.a. het Migratie Museum en de Haagse Vrijheidsweken organiseert Het Nutshuis uiteenlopende interactieve programma’s met filmvertoningen, interviews en workshops.

Kijk voor meer info op: https://nutshuis.nl/events/indo-indie-indonesie/

View Event →
Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee? Over dekolonisatie & herinnering
Nov
25
1:30 PM13:30

Gepeperd Verleden #5: Indië Tabee? Over dekolonisatie & herinnering

Met Kester Freriks, Joss Wibisono Ricci Scheldwacht, Lara Nuberg, Remco Raben en Stephanie Welvaart.
Moderator Wim Manuhutu

Wat verstaan we nu precies onder dekolonisatie? Kunnen positieve herinneringen aan de koloniale tijd en kritische reflectie op het koloniale systeem samengaan? Hoeveel invloed heeft het koloniale verleden nog op ons denken? 

Kom ook naar de slotbijeenkomst van Gepeperd Verleden en praat mee! Meld je snel aan, er is beperkt plek!
https://www.indischherinneringscentrum.nl/agenda/gepeperd-verleden-5-dekolonisatie

PROGRAMMA
13.30 - 14.00. Ontvangst en registratie
14.00 - 16.30. Programma
16.30 - 17.30. Borrel (inclusief)

View Event →
Wij herdenken - Elke generatie zijn eigen verhaal
Nov
3
11:30 AM11:30

Wij herdenken - Elke generatie zijn eigen verhaal

Op welke manier herdenken klein- en achterkleinkinderen van verzetsstrijders, van Indische en Joodse Nederlanders het verleden? Tijdens de conferentie ‘Wij Herdenken - Elke generatie zijn verhaal’ vertellen jongeren op creatieve wijze over hun verbondenheid met de Tweede Wereldoorlog. Op de conferentie is er ook ruimte voor bezinning. Waarom gaan jongeren op zoek naar het verleden? Hoe willen jongeren herdenken? Waar hebben zij behoefte aan?

Met:
Hein Hoffmann - Programmamaker bij NTR en regisseur van 13 in de Oorlog
Susan Hogervorst - Historicus gespecialiseerd in herdenken en herinneren
Robin Block - Tekstschrijver, muzikant en performer
M. - Spokenword artiest
Nationale Jongerenherdenking - Organiseerde de eerste herdenking voor en door jongeren
Hidde Smedinga - Pianist
Lara Nuberg - Tekstschrijver en blogger Gewoon een Indisch meisje
Berend Katz - Ontwerper, kunstenaar en fotograaf
Zsara Grünfeld - Kunstenaar en fotograaf
Smita James - Spokenword artiest

Door?
De bijeenkomst wordt georganiseerd door een groep jongeren die elkaar ontmoet hebben via het Netwerk 1WO2. Hierin werken koepelorganisaties van oorlogsgetroffenen samen: Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers, Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg, het Indisch Platform en de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945. Zij worden ondersteund door Stichting Pelita en Arq Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.

Belangrijke vraag vanuit de organisatie:
Bent u zelf boven de 35? Dan hopen wij dat u in ieder geval één tiener of twintiger mee zult nemen. Trommel uw (klein)kinderen, buren, neefjes of nichtjes op!

Entree is gratis.
Aanmelden kan via: www.facebook.com/wijherdenken

View Event →
Medan-reünie: over tastbare herinneringen
Oct
13
11:00 AM11:00

Medan-reünie: over tastbare herinneringen

Op zaterdag 13 oktober 2018 vindt in Arnhem in de Kumpulan van Bronbeek de jaarlijkse Medan-reünie plaats. De bijeenkomst staat dit jaar in het teken van tastbare herinneringen.

Heb jij roots in Medan of Oost-Sumatra? En ben je geïnteresseerd in de Indische familiegeschiedenis? Meld je dan aan bij mevrouw Blomme: mblomme@zeelandnet.nl
Kosten: 27 euro incl. rijsttafel.

Sprekers zijn:
Simone Berger (1966) auteur van ‘Istori Kita Jouw Familiegeschiedenis’. Simone verzorgt interactieve lezingen en workshops om de herinneringen aan Nederlands-Indië levend te houden. En hoe door meer kennis en begrip de volgende generaties zich meer bewust zijn van deze erfenis. Binnenkort verschijnt haar tweede boek in samenwerking met auteur en fotograaf Armando Ello over het Indisch & Moluks Cultureel Erfgoed. Op 13 oktober is haar thema ‘Tastbare herinneringen koesteren’. 


Lara Nuberg (1990) is historicus en werkt aan een roman over haar Indische familiegeschiedenis. Over haar onderzoeksproces en zoektocht naar de betekenis van het koloniaal verleden in Indonesië houdt ze een blog bij: gewooneenindischmeisje.nl. Van april t/m juni 2018 reisde Lara bijna drie maanden door Indonesië, waarvan ze twee weken verbleef op Noord-Sumatra. Ze bezocht in Medan de plekken waar haar oma heeft gewoond en reisde via het Tobameer naar Sibolga, waar ze verre familie terugvond. Hierover zal ze, in woord en in beeld, meer vertellen op 13 oktober. 

View Event →
Lezing ICOMOS - De beleving van koloniaal erfgoed op Banda
Sep
12
6:30 PM18:30

Lezing ICOMOS - De beleving van koloniaal erfgoed op Banda

In het midden van de uitgestrekte Bandazee ligt een eilandengroep die een cruciale rol speelde in de Nederlandse welvaart en geschiedenis: de Banda-eilanden. Ooit de enige plek op aarde waar nootmuskaat groeide en daarmee voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) van onbeschrijfelijke waarde. Het is niet voor niets dat één van de zwaarst bevochten eilanden, Pulau Run, samen met Suriname deel uitmaakte van de historische ruil voor Manhattan. Tot op de dag van vandaag resoneert de Nederlandse aanwezigheid in de cultuur en in het fysieke landschap. Overal vind je de sporen van een gedeeld verleden: in de oude gebouwen zoals forten, perkeniers-woningen, de kerk; in rituele dansen en vertellingen; en zelfs in de lokale taal. Maar als we in Nederland over de eilanden lezen of spreken gaat het vrijwel altijd over het verleden; je zou bijna vergeten dat er vandaag de dag ook gewoon mensen leven.

Reden voor documentair fotograaf Isabelle Boon om de Banda-eilanden in het heden te plaatsen. Aan de hand van persoonlijke verhalen van een aantal eilandbewoners krijgen we een beeld van hoe het is om op gedeeld erfgoed op te groeien en hoe de jonge generatie naar de toekomst kijkt. Door de eilanden een hedendaags en menselijk gezicht te geven, biedt ze een alternatief voor een eenzijdig imago van historisch paradijs. Begin 2019 verschijnt haar fotoboek en zal het resultaat van het project ook als virtual reality installatie beschikbaar zijn, zodat iedereen via 360-graden-video de eilanden zelf van dichtbij kan ervaren.

Historicus Lara Nuberg zal vertellen over haar ervaringen op de Banda-eilanden met betrekking tot het koloniale erfgoed en de manier waarop de eilandbewoners hiermee omgaan. Het viel haar op dat verhalen over de koloniale tijd op Banda zeker nog leven en de forten, woningen, kerken en begraafplaatsen hier nog steeds tastbare herinneringen zijn aan een gruwelijk verleden.

Na twee korte presentaties van beide sprekers, zullen ze met elkaar en het publiek in gesprek treden over hun verschillende ervaringen op Banda.

---

Lara Nuberg (1990) is historicus en werkt aan een roman over haar Indische familiegeschiedenis. Over haar onderzoeksproces houdt ze een blog bij, gewooneenindischmeisje.nl. In het voorjaar van 2018 reisde ze tweeënhalve maand door Indonesië, op zoek naar sporen van de Nederlandse aanwezigheid in de voormalige kolonie. Tijdens de reis raakte ze geïntrigeerd door de vraag wat het
koloniaal verleden betekent voor haarzelf, als derde generatie Indo, maar ook voor mensen in Indonesië nu.

Documentair fotograaf Isabelle Boon (1972) wil de positieve kracht en bijzonderheid van mensen zichtbaar maken. Vooral de mensen die niet snel gezien worden. Hoe we leven, werken en ons hechten is een rode draad in haar werk. Daarin uit zich de essentie van menselijkheid. Haar kracht ligt in het maken van documentaireseries waarbij mensen altijd het hoofdonderwerp zijn. Ook als er geen personen in beeld zijn, dan zijn er sporen die menselijke aanwezigheid verraden. Voor iedere serie neemt zij de tijd om tot een verhaal te komen, en besteedt zij ruim aandacht aan de relatie met de mensen op de foto’s. Direct en persoonlijk contact met de geportretteerden is een belangrijk onderdeel van haar werkwijze.

----

De lezing vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur.
Vanaf 18.30 uur is er inloop met een informele borrel en maaltijd.
Voor ICOMOS-leden is de lezing vrij toegankelijk.

Voor niet-ICOMOS-leden bedragen de kosten voor het bijwonen van de lezing € 5,00.
De kosten voor borrel en maaltijd bedragen voor leden en niet-leden € 10,00 per persoon.

Aanmelding voor de lezing en de borrel/maaltijd is noodzakelijk en kan uitsluitend via lezingen@icomos.nl

View Event →